Hoppa till innehåll

Blir presidentvalet på lördag ett politiskt skifte för Slovakien?

Trots angrepp på flera fronter verkar människorättsadvokaten och miljöaktivisten Zuzana Čaputova gå mot en klar seger i det slovakiska presidentvalet den 30 mars.

Det har legat en stilla förväntan och återhållen glädje i luften inför den andra omgången av det slovakiska presidentvalet. Den fyrtiofemåriga Zuzana Čaputova från det lilla socialliberala partiet Progresívne Slovensko ser ut gå mot seger. I opinionsundersökningarna inför andra omgången får hon kring 60% medan hennes motståndare den oberoende kandidaten Maroš Šefčovič beräknas få 39%.

En stor fråga i den slovakiska debatten inför den andra valomgången har varit vem av Čaputova och Šefčovič somde elva besegrade kandidaterna kommer att rekommendera sina väljare att ställa sig bakom. Deras rekommendationer kommer ha en stor betydelse för valets utgång.

Den oberoende kandidaten Maroš Šefčovič har fått tydligt stöd från två av de utslagna; Marian Kotleba och Stefan Harabin. Tillsammans samlade de 25% av rösterna i första omgången. Fascisten Marian Kotleba, partiledare för det fascistiska partiet Kotleba – Folkpartiet Vårt Slovakien motiverar sitt val med att en röst på Čaputova är en röst på den amerikanske finansmannen George Soros. Soros har i Slovakien, precis som i grannlandet Ungern demoniserats och anklagats för att stå för massinvandring som kommer att förstöra Europa.   

Maktpartiet SMER-SD fyllde inför andra valomgången på kampanjkassorna med 230 000 Euro i ett sista försök att föra fram Šefčovič till makten och en stor del har använts i antikampanjer mot Čaputova. Partiet har med olika utspel försökt svärta ner hennes trovärdighet genom att ifrågasätta att hon verkligen är advokat samt diverse konstruerade anklagelser mot hennes brors affärsverksamhet och att hon är en produkt av reklambyråer.

Čaputovas framgångar trots smutskastningskampanjer speglar ett politiskt uppvaknande i spåren av morden på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová förra året (februari 2018). Rörelsen som uppstod efter morden har burit fram Čaputova, och hennes framgångar sprider nu nervositet bland de som har haft sina fingrar med i denna skandal. Morden fick förnyad aktualitet bara två dagar innan första valomgången då affärsmannen Marian Kočner häktades på sannolika grunder för anstiftan till morden.  Genom läckta bandinspelningar kunde det nu bevisas det som redan varit allmänt känt; att Kočner hotat Jan Kuciak och hans familj till livet. Blir Čaputova vald till Slovakiens president är det högst troligt att hon kommer att kräva en ordentlig utredning av vad som skett. Inte minst kommer hennes väljare att kräva det.

Hennes motståndare i valets slutskede; Maroš Šefčovič har hittills hållit förhållandevis låg profil gentemot Čaputova . Han har dock upprepade gånger varnat för det “kulturellt-etniska experimentet” som han kallar invandringen och att det skulle kunna hota själva existensen av Slovakien. Hans uttalande om hans kandidatur står för “kristna värden” fick en programledare vid Slovakiska Public Service att undra om Šefčovič själv kunde återge de tio budorden. Han kunde bara två.

Genom att tala om “familjen”, den kristna tron och att ta ställning mot rätten för samkönade par till giftermål och adoption har han försökt mobilisera ett motstånd mot Čaputova inom de konservativa inom den katolska kyrkan. Samma argument har också använts av kandidaten Štefan Harabin, en före detta domare i högsta domstolen som kom trea i första valomgången med 14.34% av rösterna. Štefan Harabin är uttalad rasist, Putinvänlig och har med olika utspel försökt göra valet den 30 mars till en folkomröstning om Slovakiens överlevnad.

Čaputova har trots alla försök till smutskastning och personangrepp fortsatt att tala om enhet mellan olika grupper i det slovakiska samhället och behovet av en annan politisk kultur. Det är något som en majoritet av väljarna verkar uppskatta. Blir hon Slovakiens nästa president återstår det bara att se om hon kan leva upp till de högt ställda förväntningarna.

Vänligen logga in för att kommentera.