Hoppa till innehåll

Styrelsen

Kontakta styrelsens ordförande eller medlemssekreterare.

Henrik Hallgren (ordförande)

Analytiker med inriktning på politisk och ekonomisk utveckling med fokus på Ukraina, Belarus, Centralasien och Kaukasus. Ordförande och medgrundare av Forum Eurasien. Arbetar för närvarande som programchef vid Näringslivets internationella råd (NIR) i gränsskiktet mellan näringsliv, utveckling och reformsamarbete. Rådgivare åt offentlig sektor och näringsliv, ger och modererar föreläsningar och upprätthåller ett brett nätverk av organisationer i regionernas länder samt med internationell expertis.

Sofie Bedford (vice ordförande)

Disputerade 2009 i statsvetenskap vid Stockholms universitet med en avhandling om muslimsk aktivism i Azerbajdzjan. Nu knuten till Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier (IRES) på Uppsala Universitet och har under de senaste åren bedrivit forskning kring fenomenet ’opposition’ i icke-demokratiska stater, framförallt Azerbajdzjan och Belarus. Har publicerat och föreläst mycket på detta tema och även undervisat i statskunskap med Östeuropainriktning på Wiens Universitet. 

Helene Carlbäck

Jag har hela mitt vuxna liv sysslat med Ryssland, som lärare i ryska, reseledare, tolk och översättare, och sedan som disputerad fackhistoriker, specialiserad på rysk 1900-talshistoria. Numera pensionerad universitetslektor, docent i historia vid Södertörns högskola dit jag fortfarande är knuten. Mina forskningsområden har bland annat fokuserat på rysk familjehistoria och genusrelaterade problem. Min senaste forskning: fäder i det sensocialistiska ryska samhället – diskurser, officiell politik och levda erfarenheter.

Anders Hedlund

Anders har omfattande erfarenhet från det svenska stödet till reformer och utveckling i Östeuropa och Västra Balkan. Dessförinnan Tolkskolan samt studier i Uppsala och Umeå som resulterade i en
fil.kand. med nationalekonomi och kulturgeografi som viktigaste ämnen. Några år på Industridepartementet med fokus på regional utveckling. Anställd på BITS 1991 för att administrera svenskt stöd till reformer i Ryssland och Baltikum. Var en av enhetscheferna på SidaÖst 1995-2006 med inriktning på Ryssland, Ukraina, Belarus, Georgien och Moldavien. Bytte sedan till Västra Balkan och blev biståndsråd på ambassaden i Sarajevo. Numera pensionär.

Hilde Grönblad Ericson

Internationell civilekonom med fransk inriktning, Uppsala Universitet; fil kand i ryska, franska, stats- och öststatskunskap samt studier i kulturarv på masternivå vid Stockholms Universitet. UD:s aspirantutbildning och tjänstgöring som diplomat i Moskva, Bryssel, Washington, Genève, New York och Dublin. Brett intresse för europeisk integration och säkerhet, Östersjöregionen och transatlantiskt samarbete. Före UD tjänstgjort vid Kommerskollegium, FRA och Sveriges Tekniska Attachéer i Moskva. Omfattande resor till samtliga sovjetrepubliker före och efter unionens fall, inklusive som reseledare i början och mitten av åttiotalet.

Marianne Hultberg

Fil.kand med ryska, nordiska språk och litteraturvetenskap från Stockholms universitet. Tjänstgjort vid Sida:s östeuropaenhet. Dessutom arbetat på svenska ambassaden i Moskva under några längre perioder liksom vid generalkonsulatet i Sankt Petersburg. Har varit med i Sällskapet sen starten.

Marianne Laanatza

Marianne har under mer än trettio år undervisat i areastudies med fokus på Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien i historia, politik och ekonomi på Lunds, Stockholms och Uppsala universitet samt som gästföreläsare på en rad universitet utomlands. Parallellt med lärarjobben på universiteten har hon varit knuten till Kommerskollegium och UD som expert i internationell handelspolitik och haft uppdrag i en rad utvecklingsländer, främst i Mellanöstern och Afrika för vidareutbildning av berörda länders experter på det handelspolitiska området. Hon har haft en rad konsultuppdrag, däribland för Världsbanken. Laanatza sitter i styrelsen i Forum Eurasien och i Forskarkollegiet för det Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul. Vidare är hon knuten till MENA.SE, en tankesmedja med inriktning främst på Mellanöstern och Nordafrika.

Amanda Sonesson

Projektledare som förnärvande jobbar med civilsamhällesfrågor i Östliga partnerskapsregionen. Medgrundare till medieplattformen Lossi 36 som publicerar artiklar och analyser med fokus på Central- och Östeuropa, Eurasien och Balkan. Har en fil. kand. i ekonomisk historia och en master i Östeuropa- och Rysslandsstudier.

Thomas Rosén

Fil. dr i slaviska språk, universitetslektor i ryska och ukrainska vid Göteborgs universitet. Forskar om det ryska språket på 1700-talet och om svensk-ryska språkliga kontakter. Disputerade vid Uppsala universitet 1997 inom slavisk medeltida filologi. Har arbetat som lärare vid Försvarets tolkskola och som universitetslektor i serbiska/kroatiska/bosniska och albanska vid Uppsala universitet.

Manne Wängborg

Skribent, recensent, f.d. diplomat. Ambassadör i Kazakstan, generalkonsul i Kaliningrad och på Åland, i två omgångar minister vid ambassaden i Moskva, vidare svensk förhandlare vid OSSE-delegationen i Wien. M.A. vid Carleton University, Ottawa, Kanada, Tolkskolan, f.d. ordförande i Forum Syd och styrelseledamot i Amnesty, f.n. styrelseledamot i Etnografiska muséets vänner.

Gunnar Åselius

Är professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan. Han har bland annat forskat om den säkerhetspolitiska Rysslandsbilden i Sverige, den sovjetiska Östersjöflottan under mellankrigstiden, om det kalla kriget, om svensk officersutbildning i historiskt perspektiv, om Karl Johan och den allierade Nordarmén i Tyskland 1813 och om Vietnamkriget och den svenska utrikespolitiken.

Clara Sandgren

Arbetar på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet samt översätter från ryska. Har en fil.kand. i rysk språkvetenskap och idéhistoria, och har bland annat studerat i St. Petersburg och Velikij Novgorod.