Hoppa till innehåll

Nu är ryska redaktionen historia

När Olof Palme besökte Sovjet 1976 var vår kollega Stefania Zachariasz med. Hon berättade sen i våra sändningar hur Palme står omgiven av folk i Novosibirsk och hon står bredvid honom och säger högt utan att vända sig till någon speciellt: Vi på ryska redaktionen tackar er för alla era brev. Och då svarar en man i folksamlingen lite försynt: Så ni får våra brev i alla fall…

Ryska redaktionen
Ryska redaktionen 2007: Fr v i bakre raden: Sergej Karlov, Maksim Lapitskij och Olga Maxe. Främre raden Irina Makridova, Dace Vinklere och Jurij Gourman.

Och visst fick vi brev från Sovjet trots allt. Sveriges Radio började sända på ryska till Sovjetunionen på kort- och mellanvåg den 5 november 1967. Det var Stefania (1929-2009) som intervjuade de flesta sovjetiska dissidenter: Aleksandr Galitj, Viktor Nekrasov, Vladimir Bukovskij, Bulat Okudzjava med flera. Och Nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn.

Ett annat namn som fortfarande är vida känt i f.d. Sovjet är Tamara Johansson. Långt efter hennes pensionering strömmade brev till redaktionen i hennes namn. Hon introducerade svensk musik och ABBA-fans nämner henne med tacksamhet i sina mejl och inlägg på Facebook.

Pionjären Stefania Zachariasz
Pionjären Stefania Zachariasz

1986 blev vi den första ryskspråkiga radiostationen i världen med att berätta om Tjernobyl. Det minns våra lyssnare som skriver från Ukraina och Vitryssland om att det i år är det 30 år sedan den stora katastrofen.

1991 i samband med augustikuppen mot president Gorbatjov fick ryska redaktionen extra sändningstid för nyheterna och att spegla den svenska bedömningen av kuppförsöket. Då fanns formuleringen om ”demokratiseringen av Ryssland” i vårt uppdrag. Den togs bort strax efter järnridåns fall. Alla var nästan euforiska och många trodde på ett nytt och demokratiskt Ryssland.

Sverige satsade på närområdet och vi fick resa runt Östersjön och sätta upp våra parabolanläggningar. Roligt var det att klättra upp på taken till olika radiohus i Murmansk, Petrozavodsk, Sankt-Petersburg, Tallinn, Riga, Vilnius och Kaliningrad. Det var tider det, 1992-1993. Alla dessa samarbetspartners fick möjlighet att återutsända våra program, vilken innebar t.ex. runt fem miljoner lyssnare i ett slag bara i Sankt-Petersburg. Lägg därtill andra städer utrustade med våra antenner så blir det säkert flera lyssnare än hela Sveriges befolkning.

Panelen i S:t Petersburgs radiohus 1992: Kvinnorna är sett från vänster den lokala radiochefen Radiochefen Tatiana Martynenko, denna artikels författare samt veteranen Zachariasz. Tvåa från höger är Sveriges generalkonsul Ulf Söör.
Panelen i S:t Petersburgs radiohus 1992: Kvinnorna är sett från vänster den lokala radiochefen Tatiana Martynenko, denna artikels författare samt veteranen Stefania Zachariasz. Tvåa från höger är Sveriges generalkonsul Ulf Söör.

1992 firade ryska redaktionen sin 25-åriga tillvaro med en uppsatstävling för sina lyssnare med ett inte lite pretentiöst tema: Radio Sweden i mitt liv.

Mer är 500 lyssnare deltog och en jury bedömde bidragen. Vinnare blev 21-årige Igor Popov från Novokujbysjevsk i Samaraområdet vid Volga. Han kom till Stockholm och uttryckte ett önskemål att få smaka surströmming som han hört så mycket om i våra sändningar. Hans reaktion är nog ganska lätt att föreställa sig.

Till Stockholm och Radiohuset kom också representanter från alla våra samarbetspartners – radiostationer runt Östersjön. Här presenterades resultaten av en färsk lyssnarundersökning som hade gjorts i Leningrad-området. Den visade att våra program som återutsändes av Radio Sankt Petersburg nådde samma höga antal lyssnare som de populäraste av stationens egna program. Hela redaktionen fick resa till Sankt Petersburg för vårt första möte någonsin med våra lyssnare. Det kom nästan 250 personer, direktsändningen gick både via kortvåg från Sverige samt via inhemsk trådradio och Ulf Söör från svenska generalkonsulatet var med i Sankt Petersburgs radiohusstudio och svarade på frågorna.

Studiopubliken när den då 25-årsjubilerade ryska redaktionen från Sveriges Radio sände från S:t Petersburg
Studiopubliken när den då 25-årsjubilerande ryska redaktionen från Sveriges Radio sände från S:t Petersburg

1994 startade vi en söndagsprogram ”Med svensk accent” som återutsändes av radiostationer i bland annat  Samara, Kolomna, Tver, Irkutsk med flera städer i Ryssland, Charkiv, Dnipropetrovsk och Sevastopol i Ukraina, Izjevsk i ryska Udmurtien, Bisjkek i Kirgizistan och Siauliai i Litauen utöver dem som vidarebefordrade våra sändningar via parabolantennerna.

Det massmediala klimatet i Ryssland hårdnade så småningom, men vi startade ett annat projekt runt Östersjön och började producera program ”Med europeisk accent”, ett unikt samarbete mellan ryskspråkiga radiostationer i Sverige, Finland, Estland och Lettland.

2010 lades våra radiosändningar på kort- mellanvåg och även FM lades ner. Vår redaktion minskade från 6 personer till tre. Vi klev över till internet, Radio Sweden in Russian.

Idag ligger Ryska redaktionen på en blygsam 5-e plats (bland alla Radio Swedens språkredaktioner) med sina 63 126 lyssnare/ internetanvändare (nästan i paritet med Engelska som har 65 378).

Vi får fortfarande mejl och brev från våra gamla och nya lyssnare, både de som minns våra program från 1970- och 80-talen och de som ännu inte var födda då. De ställer frågor om Sverige, ”den svenska modellen”, svensk sexualundervisning, svensk sjukvård, svensk välfärd – ja, allt från Astrid Lindgrens Krigsdagböcker som vi publicerade avsnitt av till flyktingsituationen i Sverige.

Vi hade gott kunnat fira 50-års jubileum om 1 1/2 år: den 5 november 2017. Men Ryska redaktionen läggs ned fr o m den 1 april. Fast många tycker att ryskspråkig information om Sverige behövs. Både utanför och innanför landets gränser.

Vänligen logga in för att kommentera.