Hoppa till innehåll

Vetenskapen tvingas ut på gatan i Ryssland

”Vi ses vid Vetenskapsakademin, Universitetskaja naberezjnaja 5, kl. 10 den 20 september. Vi vandrar utan plakat eller paroller och bryter inte mot samhällsordningen. Klä er i sorgkläder. Märken och knappar kan medtas liksom populärvetenskaplig litteratur för att delas ut åt journalister och förbipasserande. Allmänheten bör få en positiv bild av vetenskapens idkare.”

"Boken är filosofens verktyg" står det i underkanten av plakatet. "Staten" står det överst på det tak som snart rasar samman. Bilden togs när ett tusental forskare demonstrerade i Moskva till förmån för vetenskapsakademin dagen efter dumans beslut. (foto: Juliana Lizer)
”Boken är filosofens verktyg” står det i underkanten av plakatet. ”Staten” står det överst på det tak som snart rasar samman. Bilden togs när ett tusental forskare demonstrerade i Moskva till förmån för vetenskapsakademin dagarna efter dumans beslut i mitten av oktober. (foto: Juliana Lizer)

Så försiktigt uppmanades Petersburgs vetenskapare att protestera mot den nya lagen om restrukturering av Ryska Vetenskapsakademin RAN (Rossijskaja Akademija Nauk). Lagen har redan godkänts av ryska Duman i tre omröstningar (den slutliga 18 september med rösterna 331 för och 107 mot). När den sedan kom upp i Federationsrådet 25 september godkändes lagen enhälligt. Därmed kan man räkna med att lagen fogas till de ryska lagar som på senare tid förberetts och röstats igenom i stor hast. Vetenskapsakademin var aldrig med i planeringen och nu återstår för akademikerna bara att ”gå ut på gatan i sorgdräkt”.

Snart torde portarna stängas till vetenskapens många hus i Petersburg, Moskva och andra städer och plakat med texten ”restrukturizatsija” kommer upp på fasaden.

Är det vad det handlar om?

Byråkraternas räd mot egendomen?

Jag tar fram den nya Lagen och börjar läsa texten – mångordigt byråkratspråk såsom lagar numera skrivs i Ryssland. Hela tiden har man känslan av att texten, oklar och svävande, försöker dölja något under en formellt exakt grammatik. Och minsann, i paragraf 18, moment 9 kommer det: inrättandet av ett speciellt organ som utses av Regeringen och som fungerar ”med ägares befogenheter” över all egendom som Vetenskapsakademin och dess olika avdelningar innehar. Detta nya statliga organ kallas i texten det ”federala organet med verkställande makt” (federalnyj organ ispolnitelnoj vlasti). I uppropen och protesterna kallas det ibland förkortat FOIV, men den allmänna beteckningen har redan blivit AGENSTVO.

Vetenskapen skall nu skötas av en agentur, en Byrå av statstjänstemän utsedda av regeringen. Maktbefogenheterna gäller inte bara egendomen. Byrån kan inrätta (och givetvis avskaffa) olika ”organisationer” inom Vetenskapsakademin. Den har makt över penningströmmarna och de ”statliga forskningsuppgifter” som Vetenskapsakademin utför. Visserligen kan vetenskaparna föreslå projekt men de ska ”bekräftas” av Byrån.
Vetenskapsakademins och de vetenskapliga institutens självständighet vad gäller val av ledare avskaffas. Visserligen kvarstår hos kollektiven en formell valmöjlighet av ”kandidater som överenskommits med Vetenskapsakademins presidium” men som därtill ”godkänts av Tjänstekommissionen vid Presidentens Råd för vetenskap och utbildning”. Men även här inträder Byrån och ”bekräftar” valet.

Kort sagt, Vetenskapsakademin och dess forskningsinstitut med deras mångskiftande verksamhet placeras nu under den nya Byrån (Agenstvo), om vars kompetens ingenting finns sagt! Att det är Regeringen som utser Byråchefen väcker misstankar om att detta blir en ”menedzjer” (manager) i stil med dem som nu styr Kulturministeriet (Medinskij) och Ministeriet för utbildning och vetenskap (Livanov). Det är för övrigt på Livanovs byrå som reformen av Vetenskapsakademin planerats i all tysthet.

I Lagen sägs också att ”Vetenskapsakademin utnämner inga nya akademiker under de 3 följande åren efter att Lagen trätt i kraft”. Ytterligare ett tecken på att det är fråga om att likvidera hela organisationen som dock existerat sedan 1724.

Nu protesterar vetenskapsmännen i Ryssland på olika sätt, men protesterna väcker föga genklang i samhället och syns inte heller i statskontrollerade massmedia. 119 000 vetenskapare har sänt en protest till Putin som dock tycks mena att allt sker som sig bör. Det är Putins nya attityd: ”jag är inte insatt… vi har specialister”…

I nyhetsprogrammet Vremja (statskontrollerade TV-kanalen Pervyj) fick vi den 15 juli 2013 se följande inslag:

Putin besökte ön Hogland vid finska kusten, sovjetisk mark efter andra världskriget och deltog där i en marinarkeologisk expedition. Forskarna arbetade inom projektet ”Rysslands sjöhistoriska ära” (Morskaja Slava Rossii) och letade upp vrak. Som Putin sa: ”Vi uppmärksammar och ärar dem som fallit på land. Nu är det dags att ära också dem som gått under till havs”. Sedan dök han ner i en modul för att studera fregatten Oleg som sjönk under en militärövning år 1869. Projektilen som träffade Oleg avfyrades alltså från ett annat ryskt fartyg. De yngre marinarkeologerna frågade honom oroligt hur det skulle gå med RAN, Ryska Vetenskapsakademin. Duman hade då redan röstat för Lagen två gånger. Putin sa bara ”det fortsätter som förr”.

Nu kan vi se att ”det som fortsätter” är den politik av ökad statlig kontroll som Putin ägnat sig åt under sin tid vid makten – en ”statlighet” där olika maktklaner och byråkrater styr och berikar sig. Att tvinga in Vetenskapsakademin och forskarna under denna struktur kan bara leda till ytterligare hjärnflykt. Men som en forskare sa: ”De som nu har makten har insett att de inte behöver Akademin och forskarna till något – så varför betala? På sovjettiden behövde man dem, men nu kan Gazprom och Rosneft köpa sin teknik utomlands.” Och att bli doktor i dagens Ryssland är heller inget problem. I Duman sitter 25 ”doktorer” med konstaterat falska (plagierade) doktorsavhandlingar. De röstade förstås för den nya Lagen. Kanske någon av dem rentav såg sig själv som den blivande managern för Agenstvo.

Vänligen logga in för att kommentera.