Hoppa till innehåll

Ivan Mazepa och Ingegerd Olofsdotter – Thomas Rosén i bildningsbyrån

Lyssna på två avsnitt från Bildningsbyrån med bl.a. Thomas Rosén, fil.dr. i Slaviska språk, om den svenska storfurstinnan Ingegerd Olofsdotter i Ukraina, och om kosackledaren Ivan Mazepa som träffade Karl XII.

Ingegered Olofsdotter – svensk storfurstinna i Ukraina

Omkring år 1020 gifter sig vikingaprinsessan Ingegerd Olofsdotter med Yaroslav den vise från Kievriket. Enligt de isländska sagorna är den unga Ingegerd obstinat och trotsar sin far, Olof Skötkonung, när han vill gifta bort henne. Hon lämnar hemmet i 20-årsåldern och blir storfurstinna i det som är dagens Ukraina. Idag är hon, den heliga Anna av Novgorod, ett nationalhelgon både för den ryska och den ukrainska ortodoxa kyrkan och har blivit en viktig symbol för Ukrainas frihet.

Ivan Mazepa – Ukrainas frihetskämpe

Ivan Mazepa blir vald till Ukrainas ledare 1687. Han är länge allierad med Rysslands Peter den store, men börjar tröttna på tsarens krav. Ivan Mazepa vill frigöra Ukraina från Ryssland och bryter alliansen med sin gamle vän. I stället söker han skydd hos den svenska hären med Karl XII i spetsen. Men allt går fel vid staden Poltava.

Bild: Charles XII och Ivan Mazepa vid Dnieper efter slaget vid Poltava.